Siirry sisältöön

Tehdään pieni harjoitus. Kerron sinulle pian eri rooleja. Sinun tehtäväsi on huomata, mitä sinulle ensimmäisenä tulee mieleen.

Ammattilaisjalkapalloilija
Ison yrityksen toimitusjohtaja
Sairaanhoitaja
Vasta vihitty aviopari

Jos olet kuten suurin osa miestä, ammattilaisjalkapalloilija ja toimitusjohtaja olivat mielessäsi miehiä. Sairaanhoitaja oli nainen, ja vasta vihittyä avioparia ajatellessasi näit mielessäsi miehen ja naisen.

Näin kävi siksi, että nämä ovat rooleja jotka useimmiten mielessämme yhdistyvät näihin sukupuoliin, huomaamattamme. Ne ovat stereotypioita, joita aivomme hyödyntävät silloin, kun on tarpeen tehdä nopeita arvioita ja päätöksiä, tai kun emme pysty kuormittamaan aivojamme asian aktiivisella ajattelulla. Silloin meihin vaikuttavat tiedostamattomat oletukset.

Nämä tiedostamattomat oletuksemme voivat ajaa meitä tekemään huonoja päätöksiä, vääränlaisia arvioita ja toimimaan omia arvojamme vastaan.

Meiltä voi esimerkiksi jäädä maahanmuuttajataustaisen osaaminen huomaamatta, sillä oletamme tiedostamatta hänestä jotain, joka ei ole totta. Tai vaadimme naishakijalta johtajuuspositioon enemmän todisteita pätevyydestä kuin mieheltä, sillä naisiin liittyvät stereotypiat eivät istu yhteen johtajiin yhdistettävien ominaisuuksien kanssa.

Kun tavoitteenamme on diversiteetin ja inkluusion edistäminen organisaatiossa, on näihin tiedostamattomiin oletuksiin löydettävä ratkaisuja. Pois emme niitä koskaan saa, mutta voimme kehittää organisaatiokäytäntöjä, joissa tiedostamattomalle ei jää tilaa: yksi tällainen ratkaisu on anonyymi rekrytointi.

Toinen ratkaisu on tunnistaa ja korjata tiedostamattomien oletusten vaikutus, silloin kun emme niitä kokonaan voi välttää.

Manuaalin eri osista löydät ehdotuksia käytännöistä, joilla huomioida tiedostamattomia oletuksia ja minimoida niiden vaikutuksia.